Spelberoendes rätt till behandling & stöd via sjukvården 2018

Från och med 1 januari 2018 blir kommuner och landsting skyldiga att förebygga och erbjuda stöd och behandling till personer med spelberoende. Samma rätt inom stöd och hjälp som personer med alkohol- och drogproblem. Detta välkomnar vi stort!

Enligt Folkhälsomyndigheten har ca två procent av den vuxna befolkningen spelproblem och en uppskattning om 170 000 personer som är anhöriga till de beroende. Nästan hälften av de anhöriga är barn som lever i en familj med ett spelberoende. En miljö där man som anhörig lever med en dålig ekonomi, konflikter och frustrationer som är konkreta konsekvenser av spelberoende

 

BEHANDLING HOS NÄMNDEMANSGÅRDEN

Nämndemansgården erbjuder sedan tidigare behandling inom spelberoende på alla våra behandlingsverksamheter runtom i Sverige.

Kontakta oss idag för rådgivning och stöd på 020 – 20 20 75

Hos Nämndemansgården görs alltid en grundlig bedömning först för att rätt förutsättningar ska användas i behandlingen. Sedan planeras en anpassad behandling utifrån en enskild behandlingskontakt med specialistutbildad personal inom spelberoende.

 

FAKTA OM NYA LAGFÖRRÄNDRINGEN

Spelberoendes rätt – spelmissbruk likställs med alkohol- och drogberoende och får därmed rätt till stöd och behandling via sin kommun.

Anhörigas rätt – anhöriga till spelberoende får samma rättigheter som anhöriga till alkohol- och drogberoende. En rätt till stöd och behandling via sin kommun.

Barns rättigheter stärks – innefattar att kommunen aktivt ska motverka och förebygga spel under 18 år om pengar och först beakta barns behov av råd och stöd i samma hushåll med en person med spelberoende.

Sprida kunskap om stöd & behandling – Socialstyrelsen ska sprida ett kunskapsstöd nationellt om stöd och behandling vid spelberoende.

Sprida kunskap förebygga spelproblem – Folkhälsomyndigheten ska efter regeringsuppdrag sprida kunskap för att förebygga spelberoende.

Presentation kunskapsstöd – i början av 2018 kommer myndigheterna tillsammans presentera sitt kunskapsstöd. Läs mer här

 

Ett steg åt rätt riktning med samma rätt till vård oavsett beroende! 

Publicerat

10:45 29 december 2017

Nyheter