Konsekvenser med distansarbete och social distansering - ett ökat beroende
Vad händer med oss när vi distanserar oss? Finns det positiva konsekvenser? Och hur allvarliga blir de negativa effekterna? En pandemi, karantän och digitalisering ställde dessa frågor på sin spets. Mats Tengelin, alkohol- och drogterapeut på Nämndemansgården känner igen mönstren från tidigare ekonomiska kriser.
Långvariga negativa konsekvenser av coronapandemin
Många är oroliga för konsekvenserna av covid-19, både för egen del och sina nära och kära. Mats Tengelin menar att coronapandemin kommer att få stora konsekvenser långt framöver både gällande beroendesjukdomar och psykisk ohälsa. Även Barnens Rätt i Samhället (BRIS) varnar för långsiktiga konsekvenser efter coronakrisen.
– Personer med ett riskbruk kan utveckla beroende och de som redan har genomgått en rehabilitering har lättare att ta ett återfall om oron eskalerar, säger Mats Tengelin.
Beroendesjukdomar kan ta tid att uppmärksammas av utomstående och det är möjligt att beroendet eskalerar nu – men att personen kraschar om 3 – 5 år. Gäller det spelberoende är förloppet snabbare och kan vara akut inom 6 – 12 månader.
– Samtliga beroendesjukdomar gör att du till slut inte kan hantera livet och konsekvenser är inte bara enorma för dig själv utan även för familj och barn, säger Mats Tengelin.
Risker med minskat socialt umgänge
De personer som redan har utvecklat ett beroende hittar en frizon i hemarbete och resonemanget; ”Syns inte flaskan, så finns den inte.” är vanligt.
– Du kanske inte träffar dina barn, går på sociala möten eller ens tar promenader. Riskgrupper har fått en enorm förändring på sitt sociala liv. Gemenskap är otroligt viktigt för ett tillfrisknande.
Positiva konsekvenser av coronapandemin
Det kommer en hel del gott ur pandemin också. Personer som haft en stressig arbetssituation eller privatliv kan helt plötsligt koppla av de sociala kraven. I både Sverige och övriga världen ser vi dessutom en enorm hjälpsamhet människor emellan.
– Många värnar om sina nära och kära, handlar mat till riskgrupper och sjunger för födelsedagsbarn på behörigt avstånd. Vi har fått en påminnelse om att livet är här för att levas på bästa sätt med hjälp av små medel och inte överkonsumtion.
Avslutningsvis skickar Mats med oss att det handlar om struktur och gemenskap.
– Jag kanske tar en risk när jag åker på ett möte som jag vet tar sitt ansvar med goda riktlinjer, men jag tar en ännu större risk om jag väljer ensamheten.
9 tips för att vända en negativ trend
Det viktigaste är att upprätthålla dina sociala nätverk. Börjar du känna dig ensam och övergiven så är det en tydlig signal att vända trenden. Ett bra sätt att hjälpa dig själv är att hjälpa andra. Det är viktigare för oss nu att kunna ha djupare samtal och det blir mindre ytliga bekantskaper.
- Ring vänner och släktingar
- Ta promenader i parken med en god vän – med distans enligt folkhälsomyndigheten direktiv
- Gå på möten som följer folkhälsomyndighetens direktiv
- Handla åt en vän
- Ring ett samtal på Skype eller Messenger
- Känner du dig orolig – be om hjälp
- Fast arbetstider 8 – 16.30 (exempelvis)
- Frukostmöte med arbetskamrater via internetverktyg
- Var tillgänglig för kollegorna under hela arbetstiden