Vad är ditt ansvar som chef?
En av fem medarbetare har någon form av skadligt bruk eller beroende. Det är vanligare än man tror. Och det påverkar både arbetsmiljö, arbetsförmåga och säkerhet. Men vad gör man som chef när man misstänker att någon i teamet har problem? Var går gränsen för vad som är ditt ansvar?
Det är svårt. Men det är också nödvändigt.
Att blunda kostar – för både individ och arbetsgivare
Riskbruk och beroende är kopplat till ökad sjukfrånvaro, produktionsbortfall, konflikter och olycksrisker. Samtidigt är det ett område många arbetsgivare drar sig för att närma sig. Ofta för att det känns privat, tabubelagt eller för komplext att hantera. Men att inte agera får ofta större konsekvenser – både mänskligt och ekonomiskt – än att våga ta tag i det.
Du behöver inte vara expert, men du har en skyldighet att agera
Som arbetsgivare har du ansvar för att förebygga och hantera riskbruk och beroende som en del av arbetsmiljöarbetet. Du behöver inte ställa diagnos eller ha alla svar – men du ska kunna agera när du ser tecken. Det handlar om att våga se, våga fråga och våga hänvisa vidare.
Vanliga signaler på att något inte står rätt till kan vara:
-
Återkommande korttidsfrånvaro
-
Försämrad prestation och koncentration
-
Skiftande humör eller undvikande beteende
-
Konflikter eller bristande tillit i arbetsgruppen
Att agera tidigt gör skillnad. Ju tidigare insatser – desto bättre chanser till förändring.
Det här är inte bara ett individproblem
Många tänker att alkohol- eller drogproblem hör till privatlivet. Men när det påverkar arbetet blir det en arbetsmiljöfråga. Det gäller oavsett om det handlar om en enskild medarbetare, hela arbetsgruppen eller en kultur där gränserna för riskbruk suddas ut.
Hos Nämndemansgården möter vi varje dag arbetsgivare som brottas med frågan: Vad får vi göra? Vad bör vi göra? Hur hjälper vi utan att klampa in?
Vi hjälper till att ta reda på det. Tillsammans med dig.
Vi stöttar i hela kedjan från rådgivning till behandling
Nämndemansgården har lång erfarenhet av att hjälpa arbetsgivare hantera både riskbruk och beroende. Vi erbjuder stöd i hela kedjan: från chefsrådgivning och tidiga insatser till utredning, behandling och rehabilitering.
Våra behandlingar är evidensbaserade och individanpassade. Vi arbetar med både tolvstegsmetodik, KBT, MET och medicinska insatser. Våra team består av psykologer, läkare, sjuksköterskor och socionomer med särskild kompetens inom beroende. Vi vet att förändring är möjlig. Vi vet också att det ofta börjar med en chef som vågar agera.
Vad kan du som chef göra redan idag?
- Se över om det finns en tydlig alkohol- och drogpolicy på arbetsplatsen. Behöver den uppdateras?
-
Prata med HR eller företagshälsan om hur ni arbetar förebyggande
-
Utbilda chefer och ledare i hur man fångar upp tidiga tecken och genomför svåra samtal
-
Skapa en arbetskultur där det är okej att prata om psykisk ohälsa och beroende
-
Sätt rutiner för hur ni agerar när någon behöver stöd
Det handlar inte om kontroll. Det handlar om att ta ansvar och att göra det möjligt för fler att få hjälp i tid.
Vi finns här när du behöver oss
Vi vet att det kan kännas svårt att ta första steget. Men det är ofta enklare än man tror – och det finns stöd att få. Hos Nämndemansgården kan du få rådgivning som chef, boka en insats för en medarbetare, utbilda HR och chefer eller få stöd med att ta fram en policy.
Vi har varit med sedan 1987 och är ledande experter på beroendebehandling och skadligt bruk. Vårt mål är alltid detsamma: att hjälpa människor till ett fungerande, nyktert liv – och hjälpa arbetsgivare att ta ansvar för en sund och trygg arbetsmiljö.