8 frågor (och svar) kring alkoholkonsumtion och riskbruk
Alkoholberoende är vanligt och kan drabba vem som helst – när som helst i livet. Och osunda alkoholvanor kan bero på en mängd olika faktorer. Till exempel hur du mår för tillfället, din arbetssituation, ditt umgänge, och var i landet du bor. Även ärftlighet spelar roll.
Hur lång tid tar det att utveckla ett beroende?
Att så många olika faktorer spelar in gör det svårt att säga exakt hur lång tid och hur mycket du måste ha druckit för att utveckla ett alkoholberoende. Vissa personer kan dricka mycket i flera år utan att bli beroende. För andra kan beroendet komma efter ett halvår.
Det finns några varningstecken som kan vara bra att ha koll på.
Vilka varningstecken finns det för beroende av alkohol?
Det finns många olika tecken på för hög alkoholkonsumtion. Om tre eller fler av dessa punkter stämmer in på dig räknas du som alkoholberoende enligt den svenska sjukvården.
- Du dricker ofta mer alkohol och under längre tid än planerat.
- Du känner ett starkt begär efter alkohol.
- Du har misslyckats med att minska ditt drickande.
- Du ger drickandet en central roll, ofta på bekostnad av annat som du tycker är viktigt.
- Du måste dricka mer alkohol än tidigare för att bli berusad.
- Du mår dåligt när du inte får alkohol och får abstinensbesvär såsom skakningar, illamående eller sömnsvårigheter.
Hur dricker svenskarna?
Enligt en studie från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) är ungefär 318 000 svenskar alkoholberoende (4,2%) och 128 000 svenskar har ett missbruk av alkohol (1,7%). Studien gjordes av den vuxna, svenska befolkningen (17-84 år).
Vad räknas som ett riskbruk?
Hur vet man om man dricker för mycket? När har man problem med alkohol? Är det ok att dricka vin varje dag? För att ange ett riskbruk i alkoholmängd brukar man tala om standardglas (som innehåller 12 gram alkohol).
Din alkoholkonsumtion räknas som riskbruk om:
- Du som är man dricker mer än 10 standardglas per vecka
- Du som är kvinna dricker mer än 10 standardglas i vecka
Som riskbruk räknas också intensivkonsumtion där:
- Du som är man dricker mer än 4 standardglas vid ett och samma tillfälle
- Du som är kvinna dricker mer än 4 standardglas vid ett och samma tillfälle
Finns det ett test för att se om man riskerar att bli alkoholist?
När är man alkoholist? Här kan du göra ett test med 12 enkla frågor som ger dig ett ungefärligt svar på hur du ligger till med din alkoholkonsumtion. Om dina alkoholvanor visar sig vara osunda kan du vända dig till en vårdcentral, en beroendemottagning, socialtjänsten eller någon ideell organisation.
Vilken hjälp finns att få?
Vill du ha professionell hjälp att ändra dina alkoholvanor kan Nämndemansgården erbjuda flera olika sorters behandlingar. Vi använder de metoder som har visat sig vara mest effektiva beroende på vilken problemgrad det handlar om. Psykologisk behandling, ibland i kombination med provtagning och läkemedelsbehandling, anses vara det mest effektiva.
De metoder vi använder är användbara och uppvisar goda resultat i alla olika stadier – från riskbruk och alkoholberoende till missbruk. Och ju tidigare en osund vana bryts, desto mindre hinner skadorna bli. Här är några av de metoder vi använder.
- Kognitiv beteendeterapi (KBT)
- Tolvstegsprogrammet
- Motiverande samtal
- Läkemedel