Allt fler vill ha en "vit jul"
Julen är en tid för glädje, gemenskap och traditioner. Men samtidigt är det en period då vuxna ofta dricker mer alkohol än vanligt. Hur påverkar det dig och dem du firar med? Och blir julen verkligen bättre med alkohol? Det är värt att reflektera över.
Alkoholens roll under julfirandet
Många har upplevt hur alkohol kan kasta en skugga över julfirandet. Forskning visar att fyra av tio svenskar någon gång har varit med om en jul där det druckits för mycket. En tredjedel oroar sig för att någon ska dricka för mycket under julhelgen. Det är tydligt att alkoholkulturen kan skapa problem.
Barnens högtid – men inte alltid
Julen kallas ofta ”barnens högtid”, men för vissa barn blir den snarare en tid av oro. Alkoholnormen i december är stark, med glöggkvällar och snaps till julbordet. Detta kan leda till att vuxna överskrider gränser och barn får hantera konsekvenserna.
Författaren Hillevi Wahl beskriver i en krönika sina egna traumatiska julminnen:
– Mamma och pappa köpte flaskor för alla pengarna. Det fanns inga kvar till julklappar eller julpynt. Jag visste att det skulle bli så igen, men jag hoppades naivt varje år.
Ingen ska behöva uppleva en sådan jul.
Tonåringar känner av konsekvenserna
En av fem tonåringar i årskurs nio anser att en eller båda föräldrar dricker för mycket alkohol i allmänhet. En av tio har velat hälla ut en förälders alkohol. Detta enligt en rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) från december i förra året.
Men hur ser det ut idag? Förväntas vi verkligen att dricka så mycket under julen? Eller håller alkoholtrenden på att vända? Enligt samma Sifo-undersökning som nämndes tidigare – gjord på uppdrag av IQ (ett dotterbolag till Systembolaget) så framträder en spännande bild. Där visar det sig att bara en femtedel av de svarande tycker att det är viktigt att alkohol serveras vid julbordet med släkten och vid själva julfirandet.
På frågan om jul- och nyårsfirandet skulle bli bättre om de drack mindre svarade nästan sju av tio att det skulle bli lika bra. Tre procent trodde att det skulle bli bättre. När det kommer till sociala sammanhang styrs vi till stor del av normer och andras förväntningar om att passa in i gruppen. Men här håller alltså något på att hända.
Alkoholfritt – en växande trend
De alkoholfria alternativen har blivit allt bättre och mer populära. Från mousserande drycker, mocktails till smakrika mustar – det finns något för alla. Denna trend är särskilt tydlig bland yngre generationer som prioriterar hälsa och hållbarhet. Yngre föräldrar är ofta föregångare när det kommer till att välja alkoholfritt under julen. De vill skapa en trygg och glädjefylld miljö för sina barn.
Fem tips för en ”vit” jul
Vill du skapa en mer alkoholfri jul? Här är några tips:
-
Ifrågasätt traditionerna – Det är okej att säga nej till snaps eller glögg. Skapa nya traditioner!
-
Lyft frågan i förväg – Någon måste ta initiativet. Vet man också med sig att man har någon bland släkt och vänner som haft/har problem med alkohol, hjälp dem! Det kan vara mycket lättare om någon annan utan problematiken tar upp frågan.
-
Erbjud goda alternativ – Föreslå smakrika alkoholfria drycker. Som värd är det väldigt trevligt att bjuda på några alkoholfria vuxna drinkar (som inte är julmust eller pommac) så att alla känner sig inkluderade. Här är några inspirerande recept på alkoholfria drycker som passar vuxna!
-
Visa respekt – Alla ska kunna välja fritt utan att känna sig pressade, och ingen behöver förklara varför man inte dricker alkohol.
-
Skapa gemensamma aktiviteter - Gå på en julpromenad tillsammans och ta med varm choklad, lägg pussel och koka lite té, bygg pepparkakshus med barnen, våga vinterbada tillsammans. Man upptäcker ofta snabbt att alkoholen inte behövs.
Julen är en tid för att skapa minnen och glädje. Genom att reflektera över alkoholens roll och utforska nya traditioner kan vi göra julen till en högtid som alla ser fram emot.