Att möta kvinnors unika behov i beroendevård
Kvinnobehandling på internat är ett viktigt och komplext ämne som kräver särskild uppmärksamhet och förståelse. Statistik visar att dödligheten orsakad av narkotika och läkemedel minskar bland män, medan den ökar bland kvinnor. Detta påvisar ett behov av att särskilt rikta stöd och vård till kvinnor, med hänsyn till deras unika problematik och behov.
Utmaningar och behov i kvinnobehandling
– Kvinnors beroende döljs ofta av annan problematik, som stressjukdomar, vilket gör att deras behov kan vara svårare att upptäcka. Kvinnor är generellt duktigare på att dölja sitt användande, vilket kräver en ökad medvetenhet från vårdgivare för att identifiera och behandla beroendet effektivt, säger Kim Sjölander, behandlingskoordinator på internat Blentarp.
Det är också viktigt att ta hänsyn till att behovet för en integrerad behandling är vanligare bland kvinnor där ca 65% av kvinnor med substansrelaterade problem har minst en annan psykiatrisk diagnos. Trots att en tredjedel av socialtjänstens öppna insatser och tvångsvård med stöd av LVM (lagen om vård av missbrukare) ges till kvinnor, sjunker denna andel till en fjärdedel för boende och frivillig institutionsvård, och behandlingstiden är ofta kortare för kvinnor än för män.
Behandlingsupplägg på Blentarp
Blentarp erbjuder både kvinnor och män en 5 veckor lång grundbehandling samt 7 veckor fördjupad behandling som inkluderar utsluss. Vissa delar av behandlingsdagen sker i grupp med både kvinnor och män såsom föreläsningar och uppföljande temagrupper. Den större delen av behandlingsprocessen sker i separat kvinnogrupp.
Kvinnorna bor i en separat del, där syftet är att utifrån gruppen skapa en trygg och tillitsfull miljö. Behandlingsinnehållet styrs av veckoteman men innehållet i gruppsessionerna och i de individuella samtalen samt behandlingsuppgifterna riktar sig till den specifika gruppens och individens behov. Kvinnornas livsvillkor och specifika vårdbehov får stort utrymme att processas i en enskild och trygg miljö. I Blentarp finns också en medicinsk enhet, med tillgång till psykiatriker, sjuksköterskor och undersköterskor dygnet runt samt tillgång till psykolog. Om det finns en dold samsjuklighet, vilket är vanligare bland kvinnor, och den uppmärksammas under behandlingstiden kan en parallell integrerad behandling startas upp hos oss och sedan adresseras till rätt instans i samhället.
– Inför inskrivning i behandlingen undersöks kvinnornas specifika behov och det sker alltid en matchning till behandlare. Vi vet att ett alliansbyggande underlättas om man tar hänsyn till kvinnans förutsättningar, bakgrund och behov, säger Annika Håkansson, platschef på Internat Blentarp.
Känslomässig öppenhet och kvinnors förmåga att skapa förtroliga relationer
Annika och Kim kommer in på deras upplevelse om att kvinnor i behandling generellt har lättare för att utförligt uttrycka sina tankar och känslor vilket gör att behandlingsprocessen tar sig till ett djupare plan och relationerna kvinnorna emellan upplevs bli mer förtroliga.
– Det är oerhört givande och spännande att få vara en del i att skapa förutsättningar för ett läkande. Att se kvinnor ta sin plats och ta sina egna behov på allvar är upplyftande och inspirerande, då självutplåning och skam är så vanligt hos kvinnorna, säger Kim.
Friskfaktorer för lyckad behandling
För en lyckad behandling är det avgörande att behandlaren har kunskap om de riskfaktorer som medföljer problematiken. Att identifiera riskerna leder oftast till att behandlaren tillsammans med kvinnan identifierar och utvecklar nya friska och hjälpsamma strategier och beteenden.
– Det är viktigt för oss som behandlingshem att ha kunskap kring de risker som uppmärksammats kring kvinnor i beroende. Vi vet att många kvinnor bär på trauma efter våld i nära relationer och/eller har utsatts för sexuellt våld samt andra övergrepp, säger Annika.
Kim fortsätter.
– Med denna kunskap är det av stor vikt att vi som behandlare vågar lyfta, lyssna och möta kvinnornas berättelser. Oftast är det första steget för en kvinna att, i ett tryggt sammanhang, börja sätta ord på sina upplevelser. Oftast kommer dessa trevande ord i samband med att någon annan kvinna utifrån ett tema börjar berätta sin historia och upplevelser och detta blir de första stegen mot nya friska tankar och strategier.
Män och kvinnor bär på skam på olika sätt, vilket innebär att man måste närma sig det terapeutiska arbetet på olika sätt. Kvinnor påverkas ofta av en samhälleligt konstruerad skam som tillskriver dem ett större ansvar för hem och barn. Denna skam förstärks när de upplever kontrollförlust, vilket kan leda till en känsla av att vara en dålig mor eller hustru.
När man som kvinna går in i en processbehandling som belyser och fokuserar på beroendets eventuella orsaker och dess konsekvenser, finns alltid en risk att hon inte orkar bära skammen och skulden. Vid dessa tillfällen är vår personal alltid extra uppmärksam på kvinnan och ordnas så att hon finner och känner stöd. Att höra andra kvinnors berättelser om hur de har funnit vägen ur skammen är till stor hjälp för kvinnorna. Om en kvinna behöver dygnet runt-omsorg under en kortare period och hon har kraft och vilja att ta sig igenom kriser, får hon omvårdnad på medicinenheten. Om krisen är mer allvarlig, ser personalen till att hon får vård inom den offentliga sektorn. De som vill komma tillbaka och det bedöms lämpligt är alltid välkomna.
Hantering av återfall och eftervård
Återfall i beroende kan vara en risk och på Blentarp ses återfall som en del av tillfrisknandet. Det är därför viktigt att det finns planerade strategier för kvinnan. Under behandlingstiden förbereds och rustas kvinnorna med insikter och färdigheter. Man vet att den första tiden efter en behandling är den kritiska delen i tillfrisknandet. I den fördjupade behandlingen ingår utsluss, där kvinnan får möjlighet att åka hem och öva på nykterhet och drogfrihet i sin hemmiljö, för att sedan komma tillbaka till behandlingen och bearbeta och lära sig av de utmaningar som uppstod vid utslussperioden. Detta ses som en viktig del för de kvinnor som tvivlar på sig själva och sina förmågor.
Inom Nämndemansgården finns det även möjlighet till eftervård efter avslutat internatbehandling för att under en längre tid få stöd i sin nykterhet och drogfrihet i sin hemmiljö.
Läs mer om internatbehandling på Blentarp.