
Beroendeproblem efter 65 ökar
Alkoholkonsumtionen bland svenskar över 65 år har ökat med cirka 30 procent sedan 2004. I en tid där andra åldersgrupper minskar eller ligger stabilt i sin konsumtion, fortsätter våra äldre att dricka lika mycket som i yngre ålder. Det sker trots att kroppen med åren blir mer känslig för alkoholens effekter och risken för skador ökar.
En pågående studie vid beroendemottagningen Riddargatan 1 i Stockholm, undersöker nu hur olika typer av behandling fungerar för äldre patienter. Resultaten visar att det viktigaste inte verkar vara vilken behandling som ges – utan att individen själv tar kontakt och är motiverad till förändring. Samtidigt betonar äldre patienter vikten av individanpassad vård, särskilt i relation till andra sjukdomar eller sociala faktorer.
Pensionering – en livsomställning som påverkar
På Nämndemansgården ser vi att pensioneringen kan vara en kritisk tidpunkt. Magnus Nyqvist, tjänstespecialist för skadligt bruk på Feelgood beskriver det så här:
– Vi vet av erfarenhet att kriser i livet, såsom skilsmässor och separationer, kan vara starkt bidragande faktorer till ökad konsumtion och utvecklingen av alkoholproblem. Att öka kunskapen om en för många stor omställning i livet, pensionen, är viktig. Vanor som är kopplade till ledig tid ges möjlighet att utvecklas och bli mer omfattande när all tid blir ledig. På det lägger vi till nedstämdhet, identitetskris och rutiner som försvinner. Därför är det så viktigt att vi arbetar med fler delar i behandlingen och inte stirrar oss blinda på konsumtionen utan även orsakerna som bidragit till utvecklingen.
Vi har även talat med några av våra behandlare på internat Karmansbo. De bekräftar det Magnus berättar, beroenden som börjar i en identitetskris. Inte sällan handlar det om människor som under yrkeslivet haft ledande positioner, varit högpresterande akademiker eller eldsjälar inom sina områden. När pensioneringen kommer, försvinner en viktig del av deras identitet.
Det är också ofta personer med höga krav på sig själva, som har svårt att visa svaghet eller att be om hjälp. När livets struktur och självkänsla rubbas, kan alkohol och andra beroenden bli en tillfällig – men farlig – lösning.
Behov av ökad kunskap och tidiga insatser
Studier visar att det inte bara är mängden alkohol som spelar roll, utan även mönstret. Återkommande toppar av berusning är särskilt skadliga. Genom att kombinera medicinska metoder med motiverande samtal och psykologiskt stöd kan behandlingen anpassas till individens behov.
För socialtjänsten och andra som arbetar med äldre innebär det en viktig insikt: Var uppmärksam på livsomställningar, nedstämdhet och förändrade konsumtionsmönster. Att fråga om alkoholvanor, även vid exempelvis inskrivning för annan vård eller vid hemtjänstinsatser, kan vara avgörande.
För privatpersoner och anhöriga är det viktigt att veta att det aldrig är för sent att söka hjälp. Ett förändrat alkoholbruk i ålderdomen är vanligt – men det finns goda möjligheter att bryta mönstret och få stöd till ett bättre mående.
På Nämndemansgården har vi lång erfarenhet av att arbeta med individanpassad beroendevård för alla åldrar. Vi ser hela människan – inte bara konsumtionen.
Behöver du eller någon du känner hjälp?
Det finns hjälp att få, det vet vi allt om.
Ring 020 20 20 75 (från utlandet +46 20 75 00) eller mejla info@namndemansgarden.se.