Gruppbehandling i öppenvård: En möjlighet till förändring
När är gruppbehandling i öppenvård en lämplig vårdform för skadligt bruk? Det är en fråga som många ställer sig, särskilt när alternativen till behandling i slutenvård finns på bordet. Gruppbehandling i öppenvård kan vara en effektiv och kraftfull insats, men vad är det egentligen som gör att den fungerar så bra för vissa individer?
– Generellt sett funkar öppenvård allra bäst för personer som inte är så illa däran att de behöver ta in på internat. De kan fortfarande fungera i vardagen men behöver hjälp i sitt beroende. Det underlättar också om man har ett bra socialt nätverk, säger Jonny, behandlare på Nämndemansgården Göteborg.
Många som väljer öppenvård är egenföretagare eller personer med arbete som gör det svårt att åka iväg för behandling under längre perioder. Behandlaren tillägger:
– Vi har ofta väldigt många egenföretagare och chefer i behandling, men självklart även andra personer. Det fina är att även för en person med omfattande drickande kan en öppenvårdsbehandling fungera väldigt väl.
Gruppbehandlingens syfte och upplägg
Gruppbehandling i öppenvård handlar om att få hjälp med sitt skadliga bruk genom att vara del av en gemenskap med andra som befinner sig i en liknande situation. Tanken är att skam och skuld kan lindras genom att få möjlighet att tala öppet och lyssna till andras erfarenheter.
– Syftet med gruppbehandling är att få hjälp med sitt skadliga bruk. Att träffa andra som har liknande problem eller utmaningar i samtal ledda av en professionell behandlare reducerar skam, skuld och känslor av misslyckande, säger Jonny. Gruppträffarna ger deltagarna stora insikter och en ökad kunskap om beroende.
Samtalen under gruppträffarna rör sig kring problematiken, bakomliggande orsaker, jobbiga känslor som skam, skuld, stress och sorg samt hur deltagarna vill att deras liv ska se ut framöver. Gruppen ger möjlighet till djupa diskussioner och insikter som kan vara svåra att uppnå på egen hand.
Varför ger 12-stegsbehandling bra resultat?
Nämndemansgårdens behandling har en bas i 12-stegsprogrammets principer tillsammans med modern anknytningsteori med inslag av KBT. 12-stegsmodellen, som är en central del i behandlingen, har visat sig vara mycket effektiv. Jonny förklarar:
– Det finns ett stort värde i att diskutera med andra som känner igen sig i ens situation och som har upplevt samma saker. Det är en otrolig styrka i gruppen – de hjälper varandra att upptäcka sina blinda fönster och att se saker som de är, inte förvränga konsekvenserna av sitt beteende.
Gruppen stödjer varandra i allt från att hantera sug och svåra situationer till att faktiskt ta sig till AA-möten. De skapar ett starkt sammanhang där alla drar åt samma håll.
Något som förvånat behandlaren är hur effektiv även en lågintensiv behandling kan vara, även för personer med en så pass allvarlig problematik.
Privatpersoners erfarenheter av gruppbehandling
För många är det svårt att föreställa sig hur gruppbehandling skulle kunna vara hjälpsamt. Men många av de som gått i gruppbehandling hos Nämndemansgården vittnar om positiva erfarenheter:
– När jag gick in här tänkte jag att det aldrig kommer att funka att sitta i en grupp, men nu känner jag att det är det bästa jag gjort.
En annan deltagare berättar:
– Jag har berättat mer här än för min fru.
Många beskriver även hur deras relationer har förbättrats:
– Mina relationer med mina partners har förbättrats. Jag är mer känslomässigt närvarande i relationerna med mina partners, barn, och så vidare. Jag har återtagit brutna relationer och mitt liv har blivit så mycket bättre.
Behandlarens stolthet
Som behandlare ser man många människor gå igenom stora förändringar. Det är just dessa förändringar som Jonny är mest stolt över:
– Att så mycket kan hända med en person under en så pass kort period, både fysiskt och psykiskt. Att se hur många mår så pass mycket bättre och får ett bättre liv är belöningen. Ett nyktert liv kan vara så bra.
Vad krävs av dig som deltagare?
För att få ut maximalt av en öppenvårdsbehandling krävs engagemang från deltagarna:
– Desto mer öppenhet, ärlighet och villighet att testa nytt, desto bättre kommer utfallet att bli, förklarar Jonny. Det handlar om att vara öppen för livsstilsförändringar och att hålla sig avhållsam under behandlingstiden.
Gruppbehandling i öppenvård erbjuder en unik möjlighet för dem som är villiga att ta klivet mot förändring, och många vittnar om hur behandlingen förändrat deras liv på ett sätt som de aldrig trott varit möjligt.
Är du orolig över ditt eget eller en anhörigs brukande?
Kontakta oss genom att ringa 020 20 20 75 (från utlandet +46 20 75 00) eller mejla info@namndemansgarden.se.
Här kan du läsa mer om samtliga av våra enheter.