Skip to main content
Vinglas vid havet

Semesterdrickandets konsekvenser

Sommar, sol och semester – och alkohol. Fint väder och ledighet medför ofta en mindre strikt inställning till alkohol, vilket kan skapa en problematisk sommar och period därefter. Om en medarbetare redan visar tecken på missbruk är risken stor att situationen eskalerar under sommaren och att skicket förvärrats när hen återvänder till arbetet. Det är därför viktigt att se över sina alkoholvanor och reflektera över hur de påverkar dig själv och din omgivning. Lika viktigt är kunskap hos arbetsgivaren för att kunna motverka konsekvenserna.

Vilken effekt har alkoholen?

En undersökning av IQ* under sommaren 2021 visade att varannan tillfrågad svensk dricker mer mängd och mer frekvent under semestern. Två av tre - flest kvinnor - säger att andras drickande påverkat dem negativt, samtidigt som det visades att främst mäns drickande bidrog till det.

Alkohol är inget ordinärt livsmedel, utan en sinnesförändrande drog som, precis som många andra droger, är toleranshöjande. Det innebär att dosen måste höjas för att få samma effekt, vilket leder till att drickandet ökar. Därför kan personen som ”tränat” länge uppnå en promillehalt över 2 utan att det märks, medan den ”otränade” tappar medvetandet efter bara något glas. Ruset du får av två glas vin i början av semestern kommer alltså plötsligt kräva fyra glas i slutet för att uppnå, om du dricker lite varje dag.

Tiden efter semestern

Sahlgrenskas överläkare Fredrik Spak har tidigare rapporterat att det tillhör vanligheten att få in abstinenta patienter efter semestern. Samtidigt ökar ropen på hjälp även från oroliga arbetsgivare under samma period, då antalet samtal ofta höjs med 25%. Varningssignaler kan ha setts tidigare men ofta är det jobbets sommarfest som är droppen.

Det viktigaste efter semestern är att återgå till riskfria nivåer av alkoholintag. Dock kan det vara lättare sagt än gjort, särskilt om sommaren bestått av jobbiga event som skilsmässa eller extra stress på jobbet. Det är lätt att de ohälsosamma vanorna fortsätter och till slut utvecklas till ett skadligt bruk, vilket gör det ytterligare problematiskt när man ska tillbaka till arbetsplatsen.

Det kan vara en utmaning för chefer att ha koll på medarbetarnas mående och deras anpassning till arbetslivet efter semestern. Det ställs högre krav på tydlighet och anpassningsförmåga, samt att skapa en miljö där hälsa och hållbarhet främjas. Chefer kan själva behöva stöd för att hantera dessa frågor.

Tips till arbetsgivaren:

  • Planerar ni en sommarfest? Kom överens i förväg om vilken mängd alkohol som eventuellt ska erbjudas.
  • Kom ihåg att chefer har en viktig roll som förebilder.
  • Tala om att det inte är något fel med att tacka nej till alkohol.
  • Var uppmärksam på medarbetare som inte verkar må bra eller med förändrat beteende – våga ta ett samtal.
  • Om något händer i samband med alkohol, ta tag i det direkt.
  • Tydliggör organisationens policy kring alkohol och skadligt bruk, gärna innan semestern.

Tips till semesternjutaren:

  • Gör ett självtest innan semestern för att få en bild av dina alkoholvanor. 
  • Sätt personliga gränser för hur ofta och hur mycket du ska dricka när du är ledig.
  • Ta upp frågan om alkohol med vänner och familj under semestern.
  • Växla mellan alkoholhaltiga och alkoholfria alternativ – exempelvis vartannat glas vatten.
  • Efter sommaren: gör ett nytt självtest och jämför med ditt tidigare. Det viktigaste är att återgå till dina ”vanliga” rutiner när vardagen är tillbaka.

 

*Undersökningen gjordes på uppdrag av IQ under perioden 17–18 juni 2021. Totalt deltog 1 018 personer i åldern 18–79 år.