Skip to main content
Man håller i ett glas

Vanliga missuppfattningar om skadligt bruk

Skadligt bruk i arbetslivet är en fråga som kräver både förebyggande insatser och tidig upptäckt, eftersom det kan leda till stora kostnader och allvarliga konsekvenser. Trots detta finns det flera vanliga missförstånd bland arbetsgivare. Här reder vi ut några av de vanligaste myterna och klargör vad som gäller.

”Alkoholproblem är ovanligt bland personer som har ett jobb.” 

Detta stämmer inte. Faktum är att ungefär 41 % av Sveriges vuxna befolkning har ett riskbruk, skadligt bruk eller beroende av alkohol. Det innebär att de konsumerar 10 standardglas eller mer per vecka, eller dricker minst 4 standardglas vid ett tillfälle minst en gång i månaden. Majoriteten av dessa personer är i arbetslivet.

”Som arbetsgivare har jag inget ansvar för en medarbetares alkoholproblem.” 

Det är en vanlig missuppfattning. Arbetsgivare har enligt lag ett ansvar att arbeta förebyggande mot alkohol- och narkotikaproblem samt att utreda ohälsa på arbetsplatsen. 

”Jag misstänker att någon har alkoholproblem, men kan inte agera utan bevis.” 

Du som chef eller arbetare inom HR behöver inte bevisa ett alkoholproblem. Ditt ansvar är att reagera på att arbetsinsatser inte fungerar som de ska, till exempel vid försämrad prestation eller frånvaro. Det är inte din uppgift att ställa diagnos eller konfrontera med direkta anklagelser. Ta istället ett omtänksamt samtal där du fokuserar på vad du faktiskt observerar. Om det behövs diagnos eller behandling, ta hjälp av specialister. 

”Om en medarbetare luktar alkohol på jobbet måste jag konfrontera personen direkt.” 

Det är inte rekommenderat att anklaga någon för att vara berusad eller ha alkoholproblem direkt. Istället bör du agera på det faktum att alkoholdoften innebär att medarbetaren inte kan utföra sitt arbete på ett säkert och effektivt sätt – vilket är ditt ansvar som arbetsgivare. Rådgör sedan med experter inom området.

”Det går inte att förebygga alkoholproblem på arbetsplatsen.” 

Tvärtom är arbetsplatsen en mycket viktig plats för förebyggande arbete. En tydlig och välkommunicerad policy kring skadligt bruk är ofta det mest effektiva verktyget. Policyn bör helst tas fram i samarbete mellan arbetsgivare och fackliga organisationer, så att alla känner till och accepterar spelreglerna. 

”Medarbetares alkoholvanor hör till privatlivet och är inget arbetsgivaren ska lägga sig i.” 

Alkoholvanor påverkar ofta arbetsplatsen. Skadligt bruk kan leda till ökad frånvaro, lägre produktivitet, högre risk för olyckor och andra problem. När privat beteende får konsekvenser för arbetsinsatsen har arbetsgivaren en skyldighet att agera. Att förebygga och hantera skadligt bruk är en win-win för både arbetsgivare och medarbetare.