
Måste högtider innebära alkohol?
Påsken är en tid för gemenskap, traditioner och lediga dagar. Men den är också en av de högtider då alkoholkonsumtionen i Sverige ökar markant. Från påskbordet till äggjakt med släkten – för många är alkohol en självklar del av firandet. Men hur påverkas vi av det? Och hur kan du ta mer medvetna beslut kring alkohol i påsk?
Ökad konsumtion under högtider
Forskning visar att vi tenderar att dricka mer under helger och högtider – och påsken är inget undantag. En rapport från CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) visar att 41 procent av Sveriges vuxna befolkning har ett så kallat riskbruk. Riskbruk är särskilt vanligt bland män, yngre vuxna och boende i större städer.
I arbetslivet är problemet utbrett: sex av tio yrkesverksamma uppger att de intensivkonsumerar alkohol minst en gång i månaden. Det betyder att man dricker stora mängder vid ett och samma tillfälle – vilket ökar risken för både psykiska och fysiska konsekvenser.
Statistiken visar att män oftare dricker för att bli berusade, medan kvinnor i högre grad riskerar att utveckla ett regelbundet beroende. Det innebär olika typer av risker – men samma behov av att uppmärksamma och förstå sina vanor.
Känslan av att ”alla dricker”
Kanske känner du igen dig i tanken: ”Alla andra dricker, det blir konstigt om jag inte gör det.” Men sanningen är att fler än du tror väljer att dra ner – eller avstå helt. Det kan handla om att må bättre, orka mer eller bara känna att man vill ha större kontroll över sin vardag.
Att våga ifrågasätta normerna kring alkohol – särskilt under högtider – kan göra stor skillnad, både för dig själv och för andra.
Stress och återhämtning – utan alkohol
Trots att påsken ofta är lugnare än julen, kan den fortfarande föra med sig förväntningar och stress. Många använder alkohol som en genväg till avslappning. Men det som kanske känns bra i stunden kan i längden bidra till mer oro, sömnsvårigheter och ångest.
Istället kan du prova andra sätt att varva ner. En promenad i naturen, en stund med en bok eller ett samtal utan filter – och utan alkohol – kan vara minst lika avslappnande.
Vill du testa att göra annorlunda i år?
Små förändringar i dina vanor kan ha stor effekt. Här är några idéer om du vill se över din relation till alkohol – utan pekpinnar:
-
Reflektera över hur du brukar dricka under högtider – och varför.
-
Prata med dina närmaste om alkoholvanor. Hur tänker de?
-
Fundera på om du kan fira påsk utan alkohol – eller med mindre mängd.
-
Se till att ha goda alkoholfria drycker hemma.
-
Planera in aktiviteter där alkohol inte är i fokus.
-
Gör ett självtest för att få syn på dina vanor – till exempel via Feelgood-appen.
-
Testa att göra en förändring i en månad och utvärdera hur det kändes.
Påsken behöver inte handla om alkohol
Att dricka mindre – eller inte alls – under en helg som påsken är inget du måste förklara. Det är ett val som handlar om att ta hand om dig själv, både fysiskt och mentalt. Och du är långt ifrån ensam.
På Nämndemansgården möter vi dagligen människor som vill förstå sitt förhållande till alkohol, förändra sina beteenden och hitta tillbaka till sig själva. Påsken kan vara ett bra tillfälle att ta det första steget.
Behöver du eller någon du känner hjälp?
Det finns hjälp att få!
Ring 020 20 20 75 (från utlandet +46 20 75 00) eller mejla info@namndemansgarden.se.