Lyxiga mocktails till jul och nyår
December är en månad fylld av firanden där alkohol ofta står i centrum. Men att skåla behöver inte betyda alkohol! Gör högtider som jul och nyår ännu mer speciella med eleganta och välsmakande alkoholfria drinkar, även kallade mocktails. När fler väljer bort alkohol blir det både roligt och uppskattat att lägga lite extra kärlek på dessa drycker. Här delar vi med oss av fyra fantastiska recept som passar perfekt för dig som väljer en vit jul!
Eau Nordique
Eau Nordique är den ultimata basen för sofistikerade alkoholfria drinkar. Denna blandning av torkade frukter och örter, inspirerad av nordisk akvavit, ger dina drinkar en vuxen touch. Med toner av kamomill och fläder erbjuder den en frisk och blommig smak, medan eftersmaken bjuder på en behaglig bitterhet.
Ingredienser:
- 500 ml vatten
- 2 tsk torkad kummin
- 2 tsk torkad koriander
- 2 tsk torkad fänkål
- 1 tsk torkad fläder
- 1 tsk torkad kamomill
Så gör du:
- Koka upp alla ingredienser i en kastrull.
- Sänk värmen och låt sjuda i 8 minuter.
- Sila blandningen och häll upp vätskan i en glasflaska. Förvara svalt. Håller i cirka tre veckor.
Alkoholfri Tom Collins
Drinken Tom Collins är en riktig cocktailklassiker världen över som aldrig går ur tiden. Grundreceptet är enkelt: en fräsch lemonad av färskpressad citron, socker och sodavatten tillsammans med en kryddig gin och mycket is. I vår tolkning av Tom Collins byter vi ut ginen mot Eau Nordique. Det ger drinken en spännande twist med blommiga örter, kamomill och frisk citrus. Passar perfekt som en enkel välkomstdrink eller fördrink.
Du behöver:
- 35 ml Eau Nordique
- 30 ml färskpressad citronjuice
- 20 ml sockerlag
- sodavatten
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna utom sodavattnet i ett långsmalt glas. Rör om och kyl ner tillsammans med lite is. Fyll därefter hela glaset med is och toppa drinken med sodavatten. Rör om lite till och garnera drinken med nyuppskuren citron.
The Caretaker
Det här är en drink som är perfekt att servera när som helst och den fungerar utmärkt som en festlig och annorlunda bål. Den går dessutom att förbereda och buteljera på flaskor för att ta med på picknicken.
Du behöver:
- 40 ml morotsjuice
- 20 ml färskpressad limejuice
- 10 ml sockerlag
- 1 stänk Tabasco
Gör så här:
Rör drinken i ett stort frostat Rocksglas på antingen iskuber eller en stor isbit. Garnera med färska och tunna morotsskivor.
Last minute
Last minute har något av en skarpare karaktär. Det är en uppfriskande lemonad med en kryddig ton av chili, peppar och ingefära som har en rökig eftersmak. En perfekt drink en murrig och kall vinterdag.
Du behöver:
- 20 ml färskpressad limejuice
- 15 ml chilisockerlag
- 40 ml Ginger Ale
- 1 nypa Hickorysalt
- Florsocker
Gör så här:
Rulla en hel lime mot skärbrädan så att den blir mjuk och lättare att jobba med. Dela den på hälften och pressa ut saften från den ena halvan. Vänd sedan limen ut och in så att fruktköttet blottas – det blir en perfekt garnering! Häll den pressade limejuicen tillsammans med de andra ingredienserna över en stor isbit och rör sedan runt med en sked. Strö rikligt med florsocker på den ut- och invända limen, lägg den på toppen av isbiten och låt den falla ner i drinken. Florsockret kommer att ge ifrån sig en frisk sötma som blir pricken över i:et.
Alkoholfri Vermouth (Sureause)
En av de mest vanliga alkoholbaserna i en cocktail är vermouth. I denna alkoholfria Vermouth har vi hämtat smak- och doftinspiration från en fransk aperitif med bas av druvor och citron. Den är lättare i sin smak och har både sötma och välbalanserad torrhet. Vi kallar den Sureause.
Till 1l Sureause behöver du:
- 500 ml fläderkoncentrat (flädersaft av valfritt märke)
- 300 ml vatten
- 1 kilo strösocker
- 1 droppe bergamottolja (kan bytas ut mot skalet från en färsk apelsin)
- 35 ml äppelcidervinäger
- 2 msk apelsinmarmelad (gärna med skal)
- 2 st persikohalvor (konserverade)
- 10 st torkade aprikoser
- 6 st torkade plommon
- 1 krm torkad fläder
- 1 krm torkad lavendel
- 1 krm torkad kamomill
- 1 nypa torkad malört (inte mer)
- 8 st torkade valnötter
- skalet från 1 citron
Gör så här:
Blanda fläderkoncentratet och vattnet i en kastrull på hög värme. Tillsätt hälften av strösockret och rör om ordentligt. Tillsätt därefter resten av ingredienserna, sänk temperaturen och låt sjuda på medelhög värme i cirka 30 minuter. Sila blandningen och buteljera den i väl rengjorda glasflaskor innan du låter den svalna. Förvara sedan i kylskåp